Ah, de buikgriep. Het is zoiets dat iedereen weleens heeft gehad en voor de meeste met name heel erg vervelend is. Je hebt diarree, moet overgeven en voelt je oprecht ziek, zwak en misselijk. Het is niet iets waarvan je nooit meer kan herstellen, al voelt het op dat moment waarschijnlijk wel zo aan.
De vraag die eigenlijk vrijwel meteen opkomt, is of er medicijn tegen is. Of nou ja, of een paracetamol, iets dat iedereen wel in huis heeft, dé oplossing voor de griep is. Het antwoord? Nou, nee, helaas niet. Waarom niet, wat je dan wel zou kunnen doen en alles over buikgriep zelf, lees je in deze blog.
Paracetamol versus buikgriep
We hoorden je het al denken: ‘Waarom werkt paracetamol dan niet tegen buikgriep?’
Laten we voorop stellen dat buikgriep wordt veroorzaakt door waarschijnlijk een virus en anderzijds een bacterie. Het maakt dat je buik eigenlijk van slag is en nauwelijks iets opneemt. Alles wat je inneemt, komt er via dezelfde gang weer uit of ‘vliegt’ door je darmen heen. Zoiets als voeding, maar ook medicijnen, waaronder dus paracetamol, worden eigenlijk niet opgenomen.
Je kan dus nu al concluderen dat de paracetamol om die reden niet werkt tegen buikgriep. Bovendien is paracetamol een pijnstiller en is buikgriep natuurlijk geen vorm van pijn. Bij eigenlijk wel meer virussen zal een paracetamol geen effectieve werking hebben.
Let op: slik je normaal gesproken andere medicijnen, dan kan het dus zijn dat ook deze niet goed worden opgenomen door je lichaam. Bespreek altijd met je arts wat hierin wijsheid is, met name wanneer je medicijnen nodig hebt voor het goed functioneren van je lichaam. Een voorbeeld van een ‘medicijn’ dat erg belangrijk voor iemand kan zijn, is de anticonceptiepil.
Wat is buikgriep?
Voor we verder gaan, zullen we nog even ingaan op wat buikgriep nu eigenlijk is. Want, voor je überhaupt kan raden hoe je zoiets dergelijks behandelt, zal je moeten weten wat het inhoudt.
Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus en krijg je geregeld door al besmette personen. Diegene heb je een hand gegeven, heeft voor je gekookt of heeft bijvoorbeeld een deurklink vastgepakt, waar jij even later ook je handen op legde. Jij wast je handen niet, raakt bijvoorbeeld je gezicht aan et voilà, het virus dringt je lichaam binnen.
De buikgriep duurt meestal enkele dagen en vereist rust en hydratatie om weer van de klachten af te komen. Goede hygiene, zoals regelmatig je handen wassen en uit de buurt blijven van anderen, kan helpen bij het voorkomen van verspreiding.
Symptomen
Hoe weet je nou of je buikgriep hebt? Nou, er zijn meerdere symptomen waardoor je waarschijnlijk wel weet dat je buikgriep hebt. De twee grootste, misschien wel meest vervelende zaken zijn:
- Overgeven
Alles wat nog zich nog in je maag bevindt, zal er door braken weer uitkomen. Vaak stopt het niet bij het ‘vaste voedsel’ en gaat het om de gehele inhoud, dus ook het maagzuur. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook schadelijk zijn voor je slokdarm, mocht dit blijven aanhouden. - Diarree
De inhoud van je darmen verlaat er via een stroomversnelling je lichaam. Er wordt nauwelijks meer iets opgenomen en er ontstaat een kans op uitdroging.
Andere, veelvoorkomende en samenhangende symptomen zijn:
- misselijkheid
- buikpijn: krampachtige, ongemakkelijke gevoelens in je buik
- vermoeidheid: je kan je zwak en moe voelen als gevolg van uitdroging en de strijd van je lichaam tegen de infectie.
- soms spierpijn
- hoofdpijn
- soms koorts
Wat kan je tegen buikgriep doen?
Als je dan de buikgriep te pakken hebt en geen paracetamol kan slikken, wat kan je dan wel doen? We hebben dit voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.
Genoeg drinken
Hoewel het misschien wat tegenstrijdig klinkt, is het van groot belang dat je voldoende blijft drinken. Met name bij hevige diarree, zal je moeten blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Gelieve ligt de hoeveelheid water, thee of bouillon op zo’n 2 à 3 liter op een dag. Maar, als je veel aan het overgeven bent, wil je dit niet in een keer achteroverslaan. In plaats daarvan raden we het nemen van kleine slokjes aan, zodat je lichaam de kans krijgt om het rustig op te slaan.
Eten als je er zin in hebt
Hoewel je lichaam niet graag zonder vocht overblijft, ga je niet dood van een paar dagen weinig tot nauwelijks iets eten. Eet daarom waar je zin in hebt en in kleine beetjes. Ga je direct weer veel eten, dan zal je maag deze belasting niet aankunnen en komt het eten er met dezelfde gang weer uit. Vermijd bij voorkeur hele suikerachtige en vette voedingswaren.
Goede hygiëne
Houd een goede hygiëne aan om verspreiding van het virus te voorkomen. Dus, was regelmatig je handen met zeep, met name na het toiletgebruik en voor het eten. Vermijd contact met besmette personen en oppervlakken. Gebruik het liefst een toilet dat niemand anders gebruikt en maak het regelmatig grondig schoon met desinfecterende middelen. Hoe schoner je alles houdt, hoe sneller je waarschijnlijk zal herstellen. (Een gemiddelde buikgriep houd zo’n vier dagen aan).
Contacteer je huisarts
Het kan zijn dat je een ergere vorm van de buikgriep te pakken hebt, zoals het norovirus. Als dit aanhoudt, kan je altijd de huisarts contacteren voor advies. Hoewel er geen medicijnen voor bestaan, hebben zij wellicht wel handige tips en tricks om het herstelproces te verstellen. Een belletje naar de huisarts of assistent is gewoon gratis en kan nooit kwaad.
Verschil tussen buikgriep en een voedselvergiftiging
De klachten/ symptomen bij buikgriep en een voedselvergiftiging zijn doorgaans hetzelfde. Hoe weet je nu om welke van de twee aandoeningen het gaat?
Een buikgriep ontstaat meestal door een virale infectie in de maag en darmen, waar een voedselvergiftiging echt ontstaat door het eten van besmet voedsel met bacteriën. Waarschijnlijk kan je zelf al wel een inschatting maken van welke oorzaak er nu eigenlijk tot je klachten heeft geleid. Weet dat je bij een voedselvergiftiging soms ook kans hebt op schade aan andere organen en dat contact met de huisarts noodzakelijk is als de klachten lang aan houden blijven. Heb je geen idee of het nu om buikgriep of een voedselvergiftiging gaat, dan kan je ook samen met de arts hier proberen achter te komen.
We eindigen de blog met een conclusie dat bij beide problemen, zo ook de buikgriep, een paracetamol hoogstwaarschijnlijk geen oplossing zal bieden.