Wat is het salaris van een architect?

Elk gebouw, elk huis, elke brug en elke weg die je ziet is ontworpen door een architect. Mensen die zich laten tot dit beroep hebben geschoold, leveren prachtig werk. Maar wat verdient een architect eigenlijk? En door welke werkzaamheden krijgt hij dit salaris uitgekeerd?

Het salaris van een architect

Zoals in de meeste beroepen, verschillen de inkomens bij mensen met hetzelfde beroep. Dit kan aan arbeidsvoorwaarden liggen, maar ook aan ervaring of specialisaties. Of misschien is er wel een architect aan het werk als ZZP’er en maakt dat het salaris nóg variabeler.

Het gemiddelde salaris van een architect ligt ongeveer tussen de €2100 en €6400 bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek. Een degelijk verschil dus! Mocht je weten wat dat netto oplevert, dan moet je even een netto-bruto rekenmachine gebruiken. Deze zijn gemakkelijk te vinden op het internet.

De weg naar het worden van een architect en de weg naar het verbeteren van zichzelf, zullen we in de rest van dit artikel belichten.

Wat doet een architect?

Architecten zijn bezig met het opzetten van ideeën van nieuwe gebouwen, maar ook wegen en bruggen. Via tekenprogramma’s op de computer of op papier brengen de architecten dit idee op de kaart Hiermee wordt het duidelijk wat de structurele integriteit van een gebouw of brug is en hoe het eruit ziet.

Die tekeningen worden niet gelijk omgezet naar een gebouw. Deze worden eerste besproken met de opdrachtgever van het project. Een grote kans bestaat dat deze ook veel opbouwende kritiek aan het ontwerp levert. De architect zal weer terug naar de tekentafel moeten, om het ontwerp aan te passen.

Soms is het zo dat er niet gelijk kan worden gebouwd op een stuk grond. Gemeentes vragen vaak om talloze vergunningen. Een architect heeft de kennis om dit op zijn rekening te nemen, maar vaak wordt dit uit handen geven. In dit geval zal de opdrachtgever zelf, of een ingehuurde aannemer, de last op zijn schouders nemen.

Opleiding

De titel van ‘architect’ is beschermd. In dit geval betekent dat, dat je alleen jezelf architect kan noemen, wanneer je een specifieke universitaire studie hebt afgerond. Je doet in principe de universitaire bachelor Bouwkunde. Gebruikelijk zal de architect nog een master volgen, om zich te specialiseren. Een andere weg zou zijn om de opleiding Architectuur aan de kunstacademie te volgen. Maar omdat dit gaat om een opleiding op het hbo, hebben wij hier onze twijfels over.

Maar met alleen een papiertje ben je er nog niet. Om de titel architect te bemachtigen, moet je in het register van Architecten terecht komen. In de twee jaar naar je opleiding zal je eerst aan de slag gaan als een soort ‘leerling’. Een mentor zal je opleiden. Met deze werkervaring kan je in het register terecht komen.

Niet goed genoeg?

Wellicht kom je wel van het vmbo en heb je toch de droom om architect te worden. Niet getreurd, je hoeft hiervoor zeker geen 20 jaar naar school. We zeggen maar zo: waar een wil is een weg. Binnen no time ben je waar je wil zijn, door dit stappenplan:

  1. Haal een diploma op het mbo, het liefst van niveau 4.
  2. Zorg ervoor dat je een propedeuse haalt op het HBO, hiermee mag je namelijk een bachelor op de universiteit starten.

Het kost maar 5 jaar extra. In principe zou je ook op de middelbare school kunnen doorstromen naar het vwo, maar je bent hier net zoveel tijd mee kwijt. Bovendien kan je studies die je op het mbo en hbo volgt, een beetje richten op het vakgebied van architectuur. Zo kom je er ook achter of je het wel echt wilt.

Denk dus nooit dat je ergens niet ‘goed genoeg’ voor bent. Met echte gedrevenheid en ambitie kom je waar je wil zijn.

Specialisaties

Na een bachelor architectuur, kan je Master Architectuur volgen. Bij deze opleiding leer je om je eigen ‘handschrift’ te creëren binnen de architectuur. Waar de bachelor zich meer richt op het basale, zal je hier meer specialistische kennis vergaren.

De verschillende soorten architecten zijn:

  • Civiel ingenieur: deze architect houdt zich bezig met het ontwerp van wegen en bruggen
  • Tuinarchitect: de mooiste en meeste bijzondere tuinen worden vormgegeven door een tuinarchitect
  • Binnenhuisarchitect: het woord zegt het natuurlijk al, je gaat alles aan het interieur ontwerpen en uittekenen

Maar natuurlijk zijn er veel meer zaken waarop een architect zich kan specialiseren. Denk aan architecten die alleen maar gericht zijn op historische gebouwen, of bezig zijn met nieuwbouwwoningen. Als architect zal je in ieder geval ontzettend veel kennis doen over bijna alles dat om je heen te zien is. Met name wanneer je door een stad wandelt, zijn de voetafdrukken van architecten overal in terug te vinden.

Verschil bouwkundig tekenaar en een architect

Een architect ontwerpt en tekent voor een groot gedeelte van zijn werkdag. Dat tekenen wordt soms ook uitbesteed aan een bouwkundig tekenaar. In principe levert hij hiermee dus hetzelfde als een architect. Het bezig zijn met vergunningen en dergelijke kan namelijk ook op het bordje van een bouwkundig tekenaar worden geschoteld.

Wat is dan precies het verschil?

Het verschil zit in opleiding. Zoals gezegd kan je alleen architect worden na het afronden van een universitaire opleiding. Bouwkundig tekenaar kan je worden met een HBO-diploma. In principe verricht je veel van hetzelfde werk, dus als je geen behoefte hebt aan het volgen van een universitaire studie, dan zit je hiermee goed.

Al met al kunnen we stellen dat de meeste architecten niet hoeven te klagen om hun salaris. Met veel kennis en een ontzettend mooie titel, mag je ook zeker beloont worden. Zonder architecten had jij geen degelijk dak boven je hoofd. Bovendien is dat weekendje weg in een geweldig hotel ook geen overbodige luxe.

Laatste artikelen in: Geld