Benieuwd waar je echt wat aan hebt bij alles in je leven? Een investering in soft skills. Daar word je een veel leuker persoon van. Je profiteert persoonlijk én tijdens je werk, onafhankelijk van wat je doet. Volg een opleiding waarbij je coachende vaardigheden opdoet. Dan zal je merken dat de contacten met anderen een heel ander karakter krijgen. Jij leert namelijk over coachen, helpen en adviseren.
Een investering in je soft skills helpt je bij het zetten van de volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling. Vaak richt men zich op de hard skills, gerelateerd aan de vakinhoudelijke kennis voor de uitvoering van jouw functie. Het is minstens zo belangrijk om je sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het gaat om jouw vaardigheden om te communiceren en presteren, om collega’s te coachen en waar nodig aan te sturen.
Volg bijvoorbeeld een opleiding tot bedrijfscoach van NONONS, als investering in je soft skills. Tijdens zo’n opleiding leer je bijvoorbeeld gesprekstechnieken, waar je zowel zakelijk als privé heel veel aan hebt.
Beter samenwerken met anderen
Ga je samen een vloertje leggen, wil je een vakman aansturen of heb je andere contacten waarmee je iets voor elkaar moet krijgen? Het is vergelijkbaar met een situatie op werk, dus binnen een bedrijf. Jullie zullen de neuzen dezelfde kant op moeten krijgen om aan de slag te gaan. Dat vraagt om een duidelijke uitleg van wat jij van plan bent, wat het doel is en hoe iedereen daarin een rol speelt.
De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt komen terug in de verschillende trainingen van NONONS. Dat geldt bijvoorbeeld voor de training coachend leidinggeven. Je leert over coachen, adviseren en helpen. En dat dit verschillende rollen en toepassingen zijn, die je moet gebruiken in de juiste situaties.
Een training coachend leidinggeven is gericht op het bij het team neerleggen van de verantwoordelijkheid. Leren delegeren is ontzettend belangrijk en tegelijkertijd bijzonder lastig voor managers. Je wilt inzetten op een omgeving waarin collega’s de mogelijkheid hebben om te bloeien en te groeien. Voor de ene medewerker betekent dit een heldere aansturing, voor de ander een grote mate van vrijheid. Door daar rekening mee te houden krijg je samen meer voor elkaar.
Aan de slag met verschillende gesprekstechnieken
Niet alleen de opleiding tot bedrijfscoach en bijvoorbeeld een training in coachend leiderschap zijn interessant. Ook een training in gesprekstechnieken helpt je. Hoe pak je een gesprek aan? Op welke manier voel je gedurende het gesprek aan, of je de gekozen techniek bij moet stellen? Luister je vooral? Vraag je voortdurend door of neem je de leiding in het gesprek? Hoe ga je om met je intonatie en volume? Wat is de impact van keuzes die je maakt? Vaak wordt nauwelijks nagedacht over de gehanteerde gesprekstechniek, wat ertoe kan leiden dat de opbrengst uit gesprekken minimaal is. Door je daarvan bewust te worden (en jezelf te trainen) bereik je de resultaten die je voor ogen hebt.
Probeer de vaste patronen te doorbreken in je dagelijks werk
Zeker op het gebied van soft skills kan het heel verleidelijk zijn om bestaande patronen aan te houden. Je voelt je er prettig bij en het heeft geholpen aan de positie die je inmiddels bezit. Toch is het juist op dit vlak belangrijk om bestaande patronen te doorbreken. Zoek naar een nieuwe manier van samenwerken met collega’s, kijk naar mogelijkheden om de regie bij je team neer te leggen en probeer nieuwe gesprekstechnieken uit. Of probeer het privé uit, als je met anderen samenwerkt.
Het kan je helpen de volgende stap te zetten in je carrière of daar zelfs thuis dagelijks van te profiteren. Door de regie bijvoorbeeld bij anderen te leggen als onderdeel van het coachend leidinggeven houd je tijd over voor eigen taken. Het komt ieders productiviteit ten goede. Het toepassen van nieuwe gesprekstechnieken kan je helpen voortaan bij hetzelfde doel maar één gesprek te voeren, in plaats van twee of drie. Je manier van werken wordt veel effectiever!