Blijf warm en gezond: winterverzorging voor je huisdieren en tuindieren

shallow focus photography of dog standing near wooden fence

In de koude en natte wintermaanden kunnen zowel onze huisdieren als de wilde dieren buiten wel wat extra aandacht gebruiken. In dit artikel geven we wat must haves voor deze gure tijd.

Hondenshampoo

Lekker rollebollen in het bladerdek of zelfs heldhaftig in modderplassen springen? Wanneer je een echte wildebras hebt die graag buiten is, kan dat in deze tijd van het jaar nog weleens tot een modderige en vieze hond leiden. Hondenshampoo kopen bij Petsplace is dan een goede oplossing om jouw viervoeter weer fris en fruitig te krijgen. Maar beperk de wasbeurten in de winter wel omdat door het wassen de natuurlijke vetten van de huid verloren gaan. Daarnaast is regelmatig een goede borstelbeurt ook belangrijk om klitten in de vacht te voorkomen.

Vogelpindakaas

Niet alleen de huisdieren kunnen in de winter wel een steuntje in de rug gebruiken. Over het algemeen zijn tuinvogels bestand tegen de weersomstandigheden buiten. Maar met strenge vorst of sneeuw hebben ze het lastig en verbruiken ze veel vetreserves om warm te blijven. Daarom is vogelpindakaas voor in de tuin een goede aanvulling voor deze gevederde vrienden. Gemaakt van gebrande pinda’s bevat het een hoog vetgehalte. Het handigst is om de pot vogelpindakaas op te hangen in een speciale pindakaaspothouder. Dit kan aan de muur of aan de schutting, maar ook in een boom. Zeker weten dat de vogels deze lekkernij waarderen.

Warmtelamp

Ook kippen kunnen prima buiten leven in de winter. Zij kunnen dankzij hun verendek goed tegen de kou. Echter, extreme vorst is ook voor deze dieren koud. De poten, lellen en kammen van de kippen zijn erg gevoelig en kunnen makkelijk bevriezen, smeer ze bij extreme kou in met vaseline en controleer ze regelmatig. Om warm te blijven kruipen de kippen ‘s nachts al lekker tegen elkaar aan, maar om ze te helpen kun je ook nog ergens een warmtelamp ophangen in het nachthok. Een andere manier om een lekker warme plek te creëren, is een lekker dikke laag stro. Naast een lekker warm, tochtvrij hok om te slapen en schuilen, is een droge voederplek heel belangrijk.

Snack stick

Konijnen die het hele jaar buiten zitten, moet je niet in de winter ineens binnen zetten. Het grote temperatuurverschil kan fataal zijn en je konijn ziek maken. Wil je ze binnen halen, zet ze dan bijvoorbeeld in de garage waar het niet heel warm is, maar ze wel droog en beschut zitten. Een andere manier om je konijnen te beschermen tegen de kou is net als bij de kippen een dikke laag met stro waar ze in weg kunnen kruipen. Net als bij de vogels kost het alle dieren extra energie om ‘s winters in de kou zichzelf warm te houden. Verwen ze daarom iets vaker met wat lekkers. Konijnen zijn dol op snack sticks, hierdoor hebben ze weer even wat te doen en krijgen ze voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om zich warm te houden.

Laatste artikelen in: Blog