De kans is groot dat jij er over nadenkt om een lichtpunt in huis te verplaatsen. Er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht gekomen bent. Of je nu van plan bent om een lichtpunt bij de eetkamer te plaatsen of dat je je woonkamer anders indeelt, het is van cruciaal belang dat je het op de juiste manier aanpakt. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kan doen? Dan raden wij je aan om dit artikel even op je gemak door te lezen. We hebben het namelijk makkelijk gemaakt door de beste tips en tricks voor jou uiteen te zetten. Door deze informatie bij de hand te houden is het verplaatsen van een lichtpunt een fluitje van een cent!
Stap 1 – maak een planning
Voordat je begint, is het van cruciaal belang om de huidige indeling van je kamer onder de loep te nemen. Je moet namelijk de ideale plaats voor je nieuwe verlichtingspunt bepalen voordat je überhaupt aan de slag kunt gaan. Houd rekening met factoren zoals de grootte en functie van de ruimte, de positie van het meubilair en specifieke plekken die gerichte verlichting nodig hebben. Als je de tijd neemt om jouw nieuwe indeling te visualiseren is het verplaatsen van een lichtpunt echt een stuk makkelijker dan voorheen. Een goede voorbereiding is dan ook gelijk het halve werk.
Stap 2 – denk aan je veiligheid
Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben bij het werken met elektrische componenten. Voordat je begint met het verplaatsen van een lichtpunt schakel je de stroom naar het verlichtingscircuit uit via het hoofdpaneel. Gebruik voor de zekerheid een spanningstester om te controleren of de stroom inderdaad is uitgeschakeld. Als je niet zeker weet of je wel met stroom wilt werken kan je het beste een erkende elektricien raadplegen, al is de kans eigen nul dat er iets fout gaat als je alles goed controleert.
Stap 3 – verwijder het oude lichtpunt
Zodra je een veilige werkomgeving hebt gecreëerd, is het tijd om het bestaande lichtpunt te verwijderen. Begin met het voorzichtig losmaken van de draden en het verwijderen van alle schroeven of montagebeugels die het lichtpunt op zijn plaats houden. Als je een aansluitdoos tegenkomt, maak je de bedrading in de doos los en noteer je even hoe de draden zijn aangesloten. Dit maakt het later namelijk makkelijker om alles weer op de juiste manier terug te plaatsen.
Stap 4 – meet en leg de nieuwe kabels
Vervolgens ga je aan de haal met de kabels voor je nieuwe lichtpunt. Meet de vereiste lengte van de bedrading die nodig is om het nieuwe lichtpunt aan te sluiten. Knip de draad op maat en laat wat extra lengte over, dit geeft je wat meer ruimte bij het aanleggen van het lichtpunt. Verwijder met een draadstripper voorzichtig de isolatie van de uiteinden van de draden en verbind de overeenkomstige draden (meestal zwart met zwart en wit met wit) aan elkaar. Omwikkel de aansluitingen met elektrische tape om het net wat beter te beschermen.
Stap 5 – monteer het nieuwe lichtpunt
De volgende stap is het plaatsen van het nieuwe lichtpunt op de plek die je hiervoor hebt uitgekozen. Heb je een lichtpunt voor aan het plafond dan bevestig je voorzichtig de montagebeugel aan de elektriciteitskast of plafondbalk. Volg de instructies van de fabrikant voor het lichtpunt wat je wilt plaatsen, dit wil van model tot model namelijk nog wel eens verschillen. Voor aan de muur gemonteerde armaturen gebruik je de daarvoor geschikte ankers en schroeven om de armatuur aan de muur te bevestigen. Sluit de draden van het nieuwe verlichtingspunt vervolgens aan op de draden in het elektriciteitskastje. Ook hier geldt: zwarte draden op zwarte draden en witte draden op witte draden. Zorg ervoor dat de aansluitingen goed vastzitten en goed geïsoleerd zijn met elektrische tape.
Stap 6 – kijk of alles goed zit
Bij het verplaatsen van een lichtpunt kan je niet vaak genoeg controleren of alles goed zit. Vandaar dat je altijd even een eindcontrole moet uitvoeren voordat je verder gaat. Controleer of alle aansluitingen goed zitten en zorg ervoor dat er geen losse draden te zien zijn. Stop de bedrading voorzichtig in het elektriciteitskastje en zorg ervoor dat niets wordt afgekneld of geblokkeerd. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je lamp flikkert of zelfs helemaal niet werkt. Het is fijner om hier op voorhand achter te komen dan achteraf, dit scheelt je namelijk een hoop tijd en moeite.
Stap 7 – geniet van je nieuwe lichtpunt
Als het goed is heb je dankzij de bovenstaande tips zelf het verlichtingspunt verplaatst naar de plek die je voor ogen had. Nu moet je wel even de nieuw geïnstalleerde lamp testen. Schakel de stroom weer in bij het hoofdpaneel en schakel het licht in. Controleer of de lamp goed werkt en of alles naar behoren werkt. Mocht je toch tegen bepaalde problemen lopen dan moet je de stroom onmiddellijk uitzetten en opnieuw naar de aansluitingen kijken. De kans is echter groot dat het helemaal is gelukt. Nu hoef je alleen nog maar een stap naar achter te zetten en te genieten van je nieuwe lamp. Hoe eenvoudig wil je het hebben vraag je je af?
Verplaats jij ook een lichtpunt in huis?
We hopen dat je vandaag wat hebt geleerd over een lichtpunt verplaatsen. Zoals je wel hebt kunnen zien is het echt niet zo lastig als je zou denken, mits je het op de juiste manier aanpakt. Door het op een verantwoorde en veilige manier te doen is het prima iets wat je zelf kunt ondernemen in huis. Ben je toch niet zo handig en heb je twee linkerhanden? Maak het jezelf dan gemakkelijk door voor een professionele elektricien te kiezen. Door de relatief lage kosten is dit een klus die je makkelijk uit handen kunt geven, zonder gelijk de hoofdprijs te betalen. Voor je het weet heb ook jij met succes een lichtpunt in huis verplaatst naar een nieuwe locatie!