Glaslatten spijkeren, hoe moet dat?

Als je ooit nieuwe ramen hebt geïnstalleerd, weet je dat glaslatten spijkeren een belangrijke stap is in het proces. Maar hoe doe je dat precies?

In dit artikel geven we je alle tips en tricks die je nodig hebt om succesvol glaslatten te vervangen. Of je nu een professionele klusser bent of een doe-het-zelver, met onze tips krijg je het resultaat waarnaar je opzoek bent.

Wat zijn glaslatten?

Glaslatten zijn dunne latjes die aan de binnenkant van het raamkozijn worden bevestigd om het glas op zijn plaats te houden. Ze worden gemaakt van hout, aluminium of kunststof. Het glaswerk wordt op zijn plaats gehouden en daarmee wordt voorkomen dat het wiebelt of breekt. Bovendien zorgen de latten voor een nette afwerking van het raamkozijn.

Benodigdheden

Voor het gemak richten we ons nu even op houten glaslatten. Met het spijkeren zijn natuurlijk een paar benodigdheden handig om te hebben. Denk aan de volgende gereedschappen:

  • Een hamer
  • Een beitel
  • Beglazingskit
  • Grondverf
  • Een scherp mes
  • Glaslatten
  • (rvs) Spijkers
  • Een zaag
  • Een schuurpapiertje
  • Eventueel een schietlood

Stappenplan

Wanneer je zover bent, is het tijd om aan de slag te gaan. In een kort stappenplan, geven wij je de uitleg hoe je veilig en vlot aan de slag kan.

Stap 1: Oude latten verwijderen

Met een mes verwijder je de kitrand. Dit zorgt ervoor dat de lat al wat losser raakt. Met je hamer en een beitel ga je de glaslatten loswrikken.

Stap 2: Schoonmaken

Wanneer je de latten heb losgewrikt, is het zaak om alles goed schoonmaken. Je wilt ervoor zorgen dat alle kit is verwijdert op het kozijn. Dit om te voorkomen dat er straks ongewilde ‘gaten’ ontstaan tussen glaslat en kozijn. Bovendien is er dan geen sprake van oneffenheden en weet je zeker dat de lat waterpas kan worden geïnstalleerd.

Stap 3: Zagen

Voordat je begint met het spijkeren van de glaslatten, moet je ze eerst op maat zagen. Gebruik hiervoor een zaag en een schuurpapiertje om de randen netjes af te werken. Zorg ervoor dat je de glaslatten iets korter zaagt dan de breedte van het raam, zodat ze straks goed passen. Het is ook handig als je de latten alvast in de grondverf hebt gezet.

Stap 4: Aanbrengen

Plaats de glaslatten tegen het raam en sla voorzichtig spijkers in de latjes met een hamer. Zorg ervoor dat de spijkers niet te diep worden ingeslagen, anders beschadig je het glas. Gebruik eventueel een schietlood om de glaslatten recht te houden. In principe gebruik je altijd rvs spijkers.

Stap 5: Afwerken

Als laatste breng je beglazingskit aan om alles af te werken. Overtollige kit wil je nu al weghalen, omdat je het nu nog niet is uitgedroogd. Na 24 uur maak je de laatste afwerkingen. Denk aan schoonmaken, opschuren en aflakken.

Fouten

Mocht je het voor het eerst aan de slag gaan, dan bestaat de kans dat het niet helemaal goed gaat. We hebben een aantal van de meest voorkomende fouten hieronder uitgelegd. Want weet: voorkomen is beter dan genezen.

Eén van de meest voorkomende fouten is dat de spijkers te diep worden ingeslagen. Dit kan het glas beschadigen en ervoor zorgen dat het raam niet goed meer sluit. Ook kan het gebeuren dat de glaslatten scheef worden gespijkerd, waardoor het raam niet goed past. Wil je de fouten voorkomen? Ga voorzichtig te werk en gebruik eventueel schietlood om de glaslat recht te houden.

Een andere veelvoorkomende fout is dat de glaslatten niet goed worden afgewerkt. Vocht kan makkelijk naar binnen komen, omdat er kieren tussen het raam en de glaslatten zijn ontstaan. Om dit te voorkomen, kun je de glaslatten na het spijkeren netjes afwerken met een plamuurmes en houtvuller.

Keuze en onderhoud

Tegenwoordig is van alles in veel soorten en maten te vinden, zo ook glaslatten. Bij de keuze in glaslatten dien je te letten op de breedte van het raamkozijn en de dikte van het glas. Hoe nauwkeuriger je meet, hoe makkelijk het proces zal verlopen. Informeer ook naar de soorten materiaal. Wat past het beste bij de stijl van het raamkozijn of welk materiaal is het meest future proof?

Gelukkig voor jou hebben glaslatten maar weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Bovendien kan bij slecht onderhoud en veel verschillende weersomstandigheden schimmel ontstaan. Dit is niet alleen vervelend, maar ook niet fijn om aan te zien. Mochten de glaslatten beschadigd zijn, dan is het verstandig om ze zo snel mogelijk te vervangen om verdere (water)schade te voorkomen.

Conclusie

Het spijkeren van glaslatten is een een niet heel eenvoudige, maar wel belangrijke stap in het zetten van ramen. Met de juiste gereedschappen en technieken kun je een strak en professioneel resultaat behalen. Vergeet niet om de glaslatten netjes af te werken en te onderhouden om schade te voorkomen. Ook fijn, je huis is beter geïsoleerd. Met de huidige gasprijzen geen luxe.

Laatste artikelen in: Blog