Heb je je nagels laten lakken met gellak of ben je zelf aan de slag gegaan en is het tijd voor een nieuw kleurtje? In dit artikel wordt beschreven wat gellak is, hoe je het kan aanbrengen én verwijderen en welke opties er nog meer zijn om je nagels van een mooi en fleurig uiterlijk te voorzien.
Wat is gellak?
Het kan zo zijn dat je net je nagels hebt gelakt en de volgende dag er al beschadigen op zitten. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig is daarvoor een redelijk simpele oplossing. Namelijk: gellak. Gellak, of wel gel-nagellak, is een speciaal soort nagellak dat wel tot twee à drie weken mooi op je nagels kan blijven.
Een kenmerk van gellak is dat je bij het uitharden gebruik maakt van UV of LED licht. Er zijn tegenwoordig talloze lampen op de markt, speciaal voor het gebruik van gellak.
Hoe breng je gellak aan?
Voor het aanbrengen van gellak kan je naar een nagelstudio gaan. Hier werken nagelstylisten die gecertificeerd zijn. Dat geeft voor jou een fijne garantie dat je nagels goed worden verzorgd. Een andere, leuke bijkomstigheid is dat de medewerkers van de studio ook mooie patronen op je nagels kunnen maken. Een extra voordeel: je hoeft niet met je ‘verkeerde’ hand te lakken!
Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen om zelf gellak aan te brengen. Bijvoorbeeld omdat je graag geld wil besparen of omdat je graag de verzorging van je nagels in eigen handen hebt. Dit is zeker mogelijk. Je kan de volgende stappen volgen voor het juist aanbrengen van de lak:
- Knip en vijl je nagels in de juiste vorm.
Misschien zijn je nagels niet allemaal even lang of zitten er haakjes aan. Met een nagelschaartje en een vijl kan je jouw nagels in vorm brengen. Ook kan je voorzichtig je nagelbed vijlen, zodat de base coat beter blijft zitten. - Breng een base coat aan.
Vergeet deze stap niet! Niets is belangrijker dan het beschermen van je nagels die later lakt. In nagellak zitten veel stoffen die je nagels kunnen beschadigen. Een base coat voorkomt gele nagels en legt een basis voor het kleurtje dat je straks zal aanbrengen. - Het gebruik van de lamp.
In principe laat je na elke laag die je aanbrengt, de laag uitharden in de lamp, dus ook na de base coat. Na de base coat breng je een aantal keer lagen kleur aan, net zo lang tot de kleur diep en helder van kleur is. - Breng een top coat aan.
Als laatste stap breng je een topcoat aan, die ervoor zorgt dat het kleurtje op je nagels wordt beschermd en nog een extra glans krijgt. Nu ben je helemaal klaar.
Er bestaat sinds enige tijd ook gellak waarbij je geen lamp hoeft te gebruiken. Dit is een meer budgetoptie, omdat je geen lamp hoeft aan te schaffen. Echter is de kans wel groter dat je nagellak eerder van je nagels loslaat.
Hoe verwijder je gellak?
Je hebt laatst zelf je nagels gelakt of laten lakken en bent eigenlijk wel weer toe aan een ander kleurtje en een ander patroontje. Alleen nu loop je tegen het punt aan dat je moet kiezen of je de lak professioneel laat verwijderen of dat je het zelf doet. Het voordeel van een professional is een grotere kans dat je nagels niet beschadigen, maar het nadeel is dat het geld kost (+- €15,-).
Hieronder staat een aantal mogelijkheden waarop je op een veilige manier je gellak van je nagels kan halen.
- Vijl
– Manuele vijl: Als je met de hand gaat vijlen, is het aan te raden een professionele vijl aan te schaffen. Het gaat hier om een 100/180 gritt vijl. Met de 100 gritt vijl je de bovenste twee lagen (topcoat en kleur) van je nagel af. Voor het laatste gedeelte maak je in ieder geval gebruik van 180 gritt, omdat deze minder hard vijlt. De kans is hierdoor kleiner dat je je natuurlijke nagelbed beschadigt.
– Elektrische vijl: Een elektrische vijl werkt wellicht sneller, maar brengt meer risico’s met zich mee. Met deze vijl moet je snel en secuur werken, omdat je anders te veel van je nagel afvijlt. Het is ook aan te raden om het laatste gedeelte niet elektrisch te vijlen. - Aceton
Nagellakremover met aceton is een redelijk agressief middel. Remover met een hoog percentage aceton werkt niet bevordelijk voor de staat van je nagels en nagelriemen, dus daarom wordt het gebruik ervan niet altijd aangeraden. Wel is het een middel dat werkt bij het verwijderen van gellak. – Bij optie 1 doop je een watje in aceton, wikkel je het om de nagel, trek je er aluminiumfolie overheen en laat je het voor minimaal 20 minuten zitten. Als het goed is haal je je nagels er ‘schoon’ uit.
– Optie 2 is het dopen van je nagels in badje met aceton, waarna je het laat weken zodat je de lak van je nagels kan halen.
Wanneer je de gellak van je nagels hebt verwijdert, kan je overwegen om niet gelijk opnieuw nieuwe gellak aan te brengen. Hierdoor geef je je nagel meer tijd om te herstellen, indien je toch per ongeluk een stuk van je nagelbed hebt beschadigt.
Wat zijn alternatieven voor gellak?
Het kan voorkomen dat voor jou gellak niet een ideale manier is om je nagels van kleur te voorzien. Gelukkig staat hier een aantal alternatieven voor het (laten) lakken van je nagels.
- Basis nagellak: De meest standaard lak die er bestaat. Makkelijk in gebruik, overal te koop en in veel kleuren beschikbaar. Helaas is het zo dat bij deze nagellak vaak al na een klein tijdsbestek een stukje chipt.
- Gelnagels: Let op! Dit is zeker wat anders dan gellak. Gelnagels laat je zetten in een salon. Gelnagels blijven langer zitten dan gellak, maar je kan het wel alleen door een professional laten verwijderen.
- Acryl nagellak: Een kleine hoeveelheid acryl wordt aangebracht op je nagel, waarna je je nagel in gewenste vorm en lengte kan laten vormen. Ook deze soort nagel blijft lang zitten, maar kan je niet zelf weghalen.
- BIAB (Builder In A Bottle): een nog relatief onbekende nagelsoort. Het is eigenlijk meer een versteviging dan echt lak, maar wordt vaak als alternatief van acryllak aangeboden. Deze ‘versteviger’ is namelijk minder schadelijk voor je nagels en geeft een meer natuurlijke look.
Een korte conclusie: wees voorzichtig met je nagels. Zowel bij het aanbrengen als verwijderen van je gellak kan je natuurlijke nagelbed beschadigen. Vertrouw je je eigen kunnen nog niet goed genoeg? Schakel dan eerst een professional in!