Je staat er misschien niet bij stil, maar er zijn heel veel verschillende soorten fittingen voor lampen te vinden. En dat niet alleen: ook zijn er natuurlijk heel veel verschillende soorten lampen. Van halogeen tot aan spotjes en van sfeerverlichting tot aan felle lichtbronnen. In deze blog vertellen we jou meer over de kleinste fitting die er op dit moment is en we vertellen je meer over verschillende soorten fittingen.
Het licht aan doen is de afgelopen honderd jaar flink veranderd. Waar men vroeger nog een kaars moesten aansteken voor meer licht veranderde dat in flink tempo toen het licht werd uitgevonden. De kaarsen en de gasbranders maakten plaatsen voor felle lichtbronnen. En daar hebben we vandaag de dag nog steeds veel profijt van. Laten we eens kijken welke soorten er allemaal zijn. Maar eerst beginnen we bij het begin: want wat is een fitting eigenlijk?
Wat is een fitting?
Eigenlijk betekent een fitting niet meer dan een voorwerp waarmee je onderdelen aan elkaar kunt bevestigen. Bijvoorbeeld een lamp en een lichtpeertje. De fitting is het tussenstuk of de verbinding. Daarom wordt een fitting eigenlijk ook wel vaak gewoon een lampfitting genoemd. De lamp en de fitting passen perfect in elkaar en dat komt door de schroefdraad dat gebruikt wordt. Past dan elke fitting op een lamp? Dit klinkt natuurlijk als een inkoppertje, want dit is zeker niet het geval. Daarom is het altijd goed om jezelf te verdiepen in de verschillende fittingen en de verschillende lampen.
Welke fittingen zijn er allemaal?
Er zijn heel veel soorten fittingen. Ook veranderen fittingen door de jaren heen, bijvoorbeeld omdat we in plaats van gloeilampen meer duurzame lampen zijn gaan gebruiken. Heb je nog een oude lamp thuis, dan is de kans groot dat het ook een wat oudere fitting is. Toch zijn er een aantal meest voorkomende fittingen, dat zijn:
- E27: van de meeste lampen is dit de meest gebruikte fitting. De fitting heeft een diameter van 27 millimeter.
- E14: de tegenhanger van de bovenstaande fitting is deze E14. En wordt ook wel de kleine fitting genoemd. Je kunt deze herkennen aan de gloeidraad in de lamp en is dan dus ook een gloeilamp. Ook hier vertelt de 14 dat de diameter van de lamp 14 millimeter is.
- GU10: We zijn door de jaren heen steeds meer andere lampen gaan ontwikkelen. De GU10 is het meest voorkomende spotje die je in huis zal vinden. Een andere benaming hiervoor is dan ook een Bi-Pin. Dat komt omdat ‘ie bestaat uit twee korte staafjes en een bolletje.
- B22: Heb jij nog oudere lampen thuis? Dan kan is de kans groot dat daar een B22 in moet. Deze zijn wel steeds moeilijker vindbaar, je kan dan ook kiezen voor een E27.
- G4: Dit is een heel klein lamp en is bedoeld voor 12 volt verlichting. Je kan deze door de steekfitting gemakkelijk in een lamp steken. Deze lampen zijn vaak herkenbaar aan het felle halogeenlicht. Je kan deze lampen tegenwoordig ook heel gemakkelijk vervangen voor ledverlichting. Dit is meer duurzaam of je kiest voor een halogeen dimmer.
De eerste twee fittingen zijn misschien wel de meest voorkomende fittingen. Niet alleen in Nederland maar ook in Belgie. De kan is dus groot dat je hiervan het meest thuis hebt liggen. In de volksmond worden deze fittingen ook wel dunne en normale fitting genoemd. Of een dunne en een dikke fitting. De E die je ziet staat in deze benamingen staat voor Edison-schroefdraad. Hij was de uitvinder van de lamp.
Wist je dat de uitvinding van het licht per ongeluk gebeurde? Hier lees je dat verhaal!
Wat is de kleinste fitting voor een lamp?
Maar we zijn hier natuurlijk om een antwoord op de vraag te vinden: wat is de kleinste fitting voor een lamp. En eigenlijk hebben we deze al benoemd. Een fitting is een klein schroefdraad, dus de E14 is de kleinste fitting. Al zijn de insteekfittingen van de halogeenlampen natuurlijk ook heel erg klein. Toch is de E14 de lamp met de kleinste fitting op dit moment. Vaak zien we deze ook terug in spotjes of als sfeerverlichting. Zeker op plekken waar je niet extreem veel licht nodig hebt kan een kleine fitting goed zijn werk doen. Omdat het juist voor veel sfeer en gezelligheid kan zorgen.
Waar moet je opletten bij het indraaien van een nieuwe lamp?
Een lamp vervangen is gelukkig geen hoge wiskunde. Al is het wel goed om op een aantal zaken te letten. Veel lampen zijn gemaakt van glas en ook de fittingen zijn gevoelig. Zeker wanneer je een verkeerde maat in een lamp probeert te draaien. Dan is de kans groot dat je de fitting beschadigd waardoor ‘ie het niet meer doet in de juiste lamp.
De eerste stap is dan ook om goed te checken of je de juiste fitting hebt. Dat kun je op twee manieren doen. Allereerst door de oude lamp mee te nemen wanneer je een nieuwe lamp gaat kopen. Zo kun je vergelijken of het om dezelfde lamp gaat. Maar vaak kun je ook op de lamp zelf zien om wat voor een lamp het gaat. Zit er geen oude lamp meer in de lichtbron? Dan kun je vaak ook op de fitting van de lamp kijken om welke maat het gaat.
Bescherm jezelf en de lamp
Voor het indraaien van een nieuwe lamp heb je vaak geen gereedschap nodig. Sommige spotjes kunnen wel lastiger zijn om te vervangen. Maar spotjes gaan ook erg lang mee, dus de kans dat je dat vaak moet doen is niet zo heel erg groot. Het is vervolgens belangrijk dat je de stroom van de lamp af haalt of de stekker eruit trekt. Moet je boven je macht werken omdat je bijvoorbeeld een plafondlamp gaat vervangen? Let er dan op dat je nooit op iets onstabiel staat maar een stevige trap neer zet. Het glas van een lamp is erg breekbaar en fragiel. Daarom kan het slim zijn om de nieuwe lamp met een zachte doek in te draaien, zodat je niet het glas kunt beschadigen met bijvoorbeeld vette vingers.