Sommige mensen zweren erbij: het nemen van een koude douche. Het zou verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, waaronder een verbeterde bloedsomloop en zelfs het verminderen van angsten en stress.
Maar, is koud douchen wel echt zo goed als he klinkt, of zijn er ook nadelen aan verbonden? Te heet douchen is ook niet goed, maar van kou worden wij in ieder geval niet vrolijk en kiezen daarom toch liever voor een middenweg. Lees in deze blog de mogelijke nadelen van koud douchen. Misschien ben je zelfs wel overtuigd je verfrissende douche te vervangen voor wat warmers, wat ontspannends. Weet overigens dat deze blog niet is geschreven vanuit medisch onderlegde kennis. We geven slechts een aantal mogelijkheden aan.
Negatieve invloed op je huid?
Een punt van zorg is dat koud douchen helemaal niet goed is voor je huid. Het kan, net als te heet douchen, leiden tot een droge huid, met name bij mensen die van nature al een droge huid hebben. Het is echter mogelijk om de schadelijke effecten op de huid te minimaliseren, door na het douchen je huid in te smeren met een hydraterende crème. Daarentegen zijn er vele tegengeluiden van personen die zeggen dat het juist wél voordelen biedt. Zo blijft het vettige laagje op je huid bestaan, waardoor de huid zijn kwaliteit behoudt. Verder zou het fijn zijn voor mensen met jeuk of eczeem, omdat het een verkoelende werking op die plekken heeft.
Mensen met hartproblemen?
Alleen als je op de juiste manier de douche koud maakt, zal je het op de juiste manier doen. Echter is dat niet wat je de meeste mensen zal zien doen. Zij gaan meteen onder een koude douche staan, wat een soort schok of zelfs schrikreactie geeft. De schok voor personen met hartproblemen is absoluut niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn. Als je toch besluit een koude douche te nemen, dan raden we aan de ‘kou’ langzaam op te bouwen. Dus, begin op een lauwwarme temperatuur en ga steeds iets kouder. Sta een halve minuut onder een echt koude douche en je zal zien dat je lichaam er beter aan gewend is geraakt.
Slecht voor de spieren?
Koud douchen zou je bloedcirculatie stimuleren en daardoor ervoor zorgen dat bloed sneller en beter naar onder andere je spieren wordt vervoerd. Dit zou bijdragen aan een goed en sneller herstel. Echter zijn hier wederom de meningen voer verdeeld. Koude temperaturen trekken je spieren juist samen en leiden eerder tot stijfheid en pijn, dan een sneller herstel. Het is met name een zorg bij mensen die regelmatig sporten of op een andere manier veel fysiek actief zijn.
Impact op de stemming en mentale gezondheid?
Koud douchen wordt vaak geprezen vanwege de vermeende positieve invloed op je stemming en/ of humeur. Het zou je energie geven, stress verminderen en zelfs depressie helpen bestrijden. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de afgifte van endorfines, dat optreedt wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou. Maar, dat hoeft niet voor iedereen het geval te zijn. Sommigen zullen juist negatief reageren op diezelfde koude prikkels, met meer angst of een gespannen gevoel als gevolg. Ook hierbij is het belangrijk dat de kou wordt opgebouwd en meteen wordt gestopt wanneer je controle verliest over je ademhaling en een paniekerig gevoel krijgt.
Douchen als een vorm van ontspanning?
Voor velen is douchen een vorm van ontspanning. Bijvoorbeeld: na een lange, intensieve dag werken geeft een douche je de mogelijkheid op de dag te reflecteren en tot rust te komen. De warme temperatuur geeft een gevoel van geborgenheid, een gevoel van veiligheid. Koud douchen is in dat geval alles behalve prettig. Je kan daarom overwegen om bijvoorbeeld in de ochtend een koude douche te nemen, omdat je er erg wakker en alert van wordt en ’s avonds een warme douche, als afsluiting van de dag.
Koud douchen voor beter slapen?
Een ander verondersteld voordeel van koud douchen is dat het je slaapkwaliteit kan verbeteren. Het idee hierachter is dat de daling van je lichaamstemperatuur na een koude douche je kan helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen. Hoewel sommige mensen baat hebben bij deze aanpak, zal het voor anderen juist ongemakkelijk zijn om ‘koud’ te gaan slapen. Met name in de winter, wanneer het bed al koud is en je deze juist met je lichaamstemperatuur wil opwarmen, lijkt het ons geen goed idee.
Meer gewichtsverlies?
Sommige bronnen suggereren dat koud douchen kan helpen bij het afvallen, omdat het lichaam meer energie zou verbranden om warm te blijven. Ook wordt er gesproken van de toename van bruin vet, dat op zichzelf weer zorgt voor het verbranden van calorieën. Verder zou je spijsvertering versnellen en zal je sneller afvallen. Maar, zoals door velen al is gezegd, is het geen vervanging, maar juist een toevoeging op je afvalproces. Een gezonde levensstijl en voldoende beweging zijn het allerbelangrijkst. Dus, hoewel het waar is dat het lichaam tijdens het koude douchen calorieën verbrandt om op temperatuur te blijven, is het effect hiervan op gewichtsverlies minimaal en geen vervanging voor gezonde voeding en lichaamsbeweging.
Advies voor veilig koud douchen
Als je toch wilt experimenteren met koud douchen, is het belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Begin met een korte blootstelling aan koud water en verhoog geleidelijk de duur. Luister naar je lichaam en stop als je je ongemakkelijk voelt en moeite krijgt met ontspannen. Zorg ervoor dat je jezelf na het douchen goed opwarmt met warme kleren en ga verder met je dag.
Dus, koud douchen heeft zowel voor- als nadelen voor de gezondheid. Het kan de bloedsomloop stimuleren, de spieren herstellen en positieve effecten hebben op de stemming. Aan de andere kant kan het leiden tot een verhoogd risico op gespannen spieren en discomfort. Het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren op een veilige en verantwoorde manier.