Het klinkt wat morbide naar onze mening. Rouwvliegjes. Gelukkig heeft het in principe niks met rouw jouw proces te maken. Sterker nog, heb je ze in huis, dan ben je ze liever kwijt dan rijk. Die irritante dingen blijken ineens overal te zitten en dat is absoluut niet fijn. Maar goed, het leven zou het leven niet zijn als dat soort dingen je weleens overkomen.
In deze blog gaan we bekijken hoe je van deze beestjes af kan komen. Daarbij behandelen we in het specifiek of aaltjes tegen rouwvliegjes werken. Het wordt je namelijk vaak aangeraden, maar werkt het wel echt en is het meer dan alleen een verkoperstruc? Nou ja, we zouden zeggen, lees lekker door, dan vind je vanzelf wel het antwoord waarnaar je op zoek was.
Het verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes
Rouwvliegjes worden vaak ten onrechte als fruitvliegjes aangezien. Hoewel de twee wel degelijk op elkaar lijken, is er toch een significant verschil aan te duiden. Het grootste verschil is dat rouwvliegjes nog een slag kleiner zijn dan fruitvliegjes. Nu we trouwens toch zo bezig zijn, is het misschien handig om een wat uitgebreidere beschrijving van rouwvliegjes te geven.
Rouwvliegjes staan ook wel bekend als rouwmuggen of rouwvarenmuggen. Het zijn kleine vliegjes die zich met name centreren in vochtige en organische omgevingen. Om die reden zul je ze dan ook wel vaak op planten zitten. Verder laten zie zich kenmerken door de volgende eigenschappen
- Ze zijn donkergrijs tot zwart van kleur en hebben vaak een kenmerkende langwerpige, slanke vorm.
- In principe brengen ze geen directe schade aan aan planten, hoewel ze er wel hinderlijk kunnen zijn voor de omgeving.
- Rouwvliegjes hebben de vochtige grond nodig om zich te vermenigvuldigen en zich te voeden.
En uhm, ohja, wat fruitvliegjes betreft. Deze zijn niet zwart, hebben een rode kleur om hun ogen, zijn dikker en zullen zich meer centreren rondom fruit en etensrestjes. Weet je dat ook weer.
Wat moet je doen bij rouwvliegjes
Signaleer je rouwvliegjes in huis, dan moet je direct actie ondernemen. Zoek allereerst naar de bron, waar vanuit je kan gaan onderzoeken welke maatregelen je gaat treffen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de rouwvliegjes zich zullen vermenigvuldigen. Opschieten dus. Manieren om rouwvliegjes te elimineren, zijn:
#1 Verwijder de bron
Zitten de rouwvliegjes op één plant en heb je daar verder geen planten in de buurt staan, zet deze plant dan buiten. Mocht je heel veel planten hebben, dan is de kans groot dat ook die planten al zijn ‘geïnfecteerd’. Voor heel even lijkt het probleem weg te zijn, maar het zal een tijdje later toch weer optreden. In veel gevallen is dit dus niet de meest effectieve optie.
#2 Droog de grond
Zorg ervoor dat de grond van je kamerplanten niet te vochtig is. Laat de bovenste laag van de grond uitdrogen tussen gietbeurten om de leefomgeving van de larven te verminderen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om even wat extra potgrond op de bovenste laag van de plant te strooien. Het zou helemaal mooi uitkomen als je de plant sowieso al moest verpotten, want dan kan je de plant gewoon volledig nieuwe grond geven.
#3 Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Maak gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals nematoden/ aaltjes die de larven van de rouwvliegjes aanpakken. Deze kunnen worden gekocht bij tuincentra en helpen de populatie onder controle te houden. In principe is dit een vrij ‘natuurlijke’ oplossing die de plant zelf ook nog eens niet aantast.
Nematoden, werkt dat echt dan?
Nematoden, een ander woord voor aaltjes, zullen van bovenstaande opties waarschijnlijk het meest effectief zijn. Deze kleine organismen zijn namelijk natuurlijke roofdieren van de larven van rouwvliegen. Ze worden in de grond geïntroduceerd en gaan op zoek naar de larven om ze te parasiteren. Dit zal helpen om de populatie rouwvliegen onder controle te houden en verdere verspreiding te voorkomen. Het is belangrijk om de aaltjes volgens de instructies te gebruiken en de behandeling mogelijk te herhalen om een effectieve bestrijding te bereiken. Want, zoals je weet koop je die dingen dus gewoon in het dichtstbijzijnde tuincentrum.
Op de vraag of aaltjes tegen rouwvliegen echt werken, is het antwoord daarom volmondig ‘ja’.
Kan je rouwvliegjes voorkomen?
Dan nog even een antwoord op de volgende vraag: ‘kan je rouwvliegjes voorkomen?’. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als je helemaal geen aaltjes hoeft aan te schaffen en per definitie geen last hebt van rouwvliegjes. Gelukkig is er inderdaad een aantal opties, al is en blijft het moeilijk om het te voorkomen.
Allereerst moet je nieuwe planten grondig controleren voordat je ze in huis haalt om te voorkomen dat je onbewust rouwvliegen introduceert. Daarnaast wil je je planten absoluut niet te nat maken. Je moet het de larven van de vliegjes niet te aantrekkelijk maken om zich er te vestigen, hè.
Conclusie
Aaltjes werken wel degelijk tegen rouwvliegjes. Nogmaals willen we benadrukken dat het vervelend is als je ze in huis hebt, maar dat het niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Ook heeft het, just to be clear, niet zoveel met het werkwoord ‘rouwen’ te maken (gelukkig maar). Nou, we hopen dat je voldoende bent geïnformeerd en zien je graag een volgende keer terug op Knullig!